Börja med LCHF?

This one goes out to you Linnéa. Och alla ni andra som vill börja med LCHF.

LCHF handlar om att ständigt vara i ketos (fettdrift) och det hamnar kroppen i efter några dagar när den rensat ut sockret ur kroppen. Då finns det bara fett kvar som energikälla och det är därför du går ner i vikt. En annan anledning är att när du äter low carb så höjs inte blodsockret och kroppen behöver inte producera insulin för att sänka det. Insulin är hormonet som står för fettinlagring.
Men vi utesluter inte kolhydrater helt och hållet utan man äter lite av det. Cirka 20 gram/dag. I början får man tänka till lite hur mycket man kan äta av vissa produkter på en dag. Grädde innehåller t.ex 3 gram kolhydrater per dl, skulle du kalva i dig en liter har du helt plötsligt fått i dig 30 gram. Men det är ju bara att använda sunt förnuft 😉 Kalorier behöver du inte bry dig om. Kroppen fattar inte sånt.

 Läste det här på en sida (minns inte vilken): ”Kalorier in och ut funkar inte på något däggdjur eftersom att det är insulinnivåerna som öppnar fettceller för fettlagring. Människans matsmältningsapparat liknar väldigt mycket vargens. En varg äter ledigt 2-3 kilo kött och fett om dagen utan att gå upp i vikt. Detta gäller också lejon som kan äta 10 kilo och lägga sig och slöa. Vi människor behöver inte heller vara rädda för viktuppgång om vi återgick till den föda vi åt som jägare och samlare. Vi kan äta flera tusen kalorier av fett utan att gå upp, men det räcker med 1000 kalorier från kolhydrater för att göra många fetare”

Okej. När du är i  butiken då. Vi börjar med frukostmat.. Du kan köpa turkisk yoghurt, keso, vispgrädde, kokosmjölk, ägg, bacon, ost, skinka, smör..  Tycker du att det är äckligt med naturella produkter så köp bär (hallon har minst kolhydrater) och ha i. Blanda ut yoghurten med koncentrerad funlight. Smaksätt med vaniljpulver/kanel/kardemumma/kakao. Köp linfrön, mandlar, nötter, solrosfrön, pumpafrön och kokos och gör en müsli på det. Påläggen kan du göra rullar av och äta. Kaffe och te kan du dricka hur mycket som helst av. Gå till glutenhyllan och köp Pofiber och Physsiliumfrön så kan du baka bröd och göra pannkakor. I vissa städer finns lowcarbbröd, kolla återförsäljare HÄR. Annars är det ju hårdbröd som gäller, och isåfall de med minst kolhydrater. FinnCrisp och Wasa Inner balance. Om du tidigare köpt margarin så slänger du det åt våldtäktsmännen och köper smör eller bregott. Läs om margarintillverkning HÄR.

Till lunch och middag äter du det du åt förut men du tar bort kolhydratskällan (pasta, ris, potatis osv) och ersätter den med fett istället. Gräddsås, kryddsmör, kalla såser på creme fraiche/yoghurt eller ost. Tillbehör till köttet och såsen då? Du kan köpa alla grönsaker som växer ovanför jorden. Blomkål, broccoli, spenat, zucchini, paprika, rättika, gurka, tomat, sallad, svamp.. Och omelett, kanske världens bästa mat?

Köp absolut inte frukt. Fruktos ger värre fettinlagring än vanligt socker. En apelsin innehåller 8 sockerbitar.

Mörk choklad är OK. Minst 70%. Det och ostar kan man smaska på under helgen 😉 Grönsaker och dip funkar också bra.  Cola zero, funlight osv innehåller 0 kolhydrater. Samma med vodka. Vin innehåller 0,3/dl. Så det är bara tuta och köra.

Efter du handlat kan jag hjälpa till med recept 🙂

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. liinneaschoice
  Apr 12, 2011 @ 21:26:47

  i love you, ska göra dig till min gud. ska rista in ditt namn i sten och offra djur och ja, osv liksom. jag ska göra det här. hur gör man då man blir bjuden på mat? tar man med sig matlåda eller vafan? 😛 haha! vad äter man då man är ute och käkar? ber man typ om extra sås och ingen pasta/pärer?

 2. emelie
  Apr 12, 2011 @ 21:32:11

  fåru väl 🙂 ja kör, du kommer inte ångra dig. hahaha, egen matlåda..inge störd man skulle verka då.. jag skippar kolhydraterna om någon bjuder mig på mat, och alla som känner mig vet att jag inte äter kolhydrater.. ja det gör du! eller säger att du vill ha grönsaker istället. eller så beställer du som vanligt och petar bort det du inte vill ha.

 3. melderv
  Jan 12, 2013 @ 00:54:02

  Hej där. Ville bara meddela att jag citerat härifrån lite i min egen blogg i följande inlägg http://melchf.wordpress.com/2012/11/15/det-har-med-kalorier/
  Ha det gött! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: